Reklamní sdělení
FotoStoryAShttps://www.fotostoryas.comlovecká fotografia , lovecká kynológia
Kadeřnictví Veltrusyhttps://www.kadernictviveltrusy.czVeltrusy, kadeřnictví Veltrusy, stříhání, kadeřník, lóreal, dámské stříhání, panské stříhání,
Tvorba webových stránekhttps://blog.pageride.comPoznejte výhody balíčku služeb Premium! Aktivujte si jej na 30 dnů ZDARMA.

bramboračka

polévka našich babiček

Suroviny:

  • 4-5 středně velkých brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 2 petržele
  • 1 kořenová zelenina (např. celer nebo pastrňák)
  • 150 g slaniny nebo uzeného masa
  • 1 l zeleninového vývaru nebo vody
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • majoránka nebo jiné bylinky na dochucení
  • olej nebo máslo na smažení

Postup:

  • Brambory oškrábejte a nakrájejte na menší kostky. Cibuli, česnek, mrkev, petržel a kořenovou zeleninu nakrájejte na drobné kousky.
  • V hrnci rozehřejte olej nebo máslo a osmahněte na něm cibuli a česnek, dokud nezežloutnou a nezačnou vonět.
  • Přidejte slaninu nebo uzené maso a opečte je spolu s cibulí a česnekem, dokud nezíská slanina nebo maso lehkou zlatou barvu.
  • Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, petržel, kořenovou zeleninu) a osmahněte ji spolu se slaninou nebo masem asi 5 minut, dokud se zelenina nerozpustí.
  • Přidejte nakrájené brambory a zalijte zeleninovým vývarem nebo vodou. Přiveďte k varu a vařte na středním plameni asi 20-30 minut, dokud se brambory nezměknou.
  • Jakmile jsou brambory měkké, přidejte smetanu ke šlehání a promíchejte. Vařte ještě asi 5 minut, aby se všechny přísady propojily.
  • Ochutnejte polévku a případně ji dosolte a dochuťte pepřem a bylinkami dle své chuti.
  • Hotovou bramboračku servírujte horkou a můžete ji ozdobit čerstvou natrhanou bylinkou, např. majoránkou.